Leacul pentru cancer, mai aproape de realitate. Descoperirea oamenilor de știință ar putea schimba absolut totul în medicină

de: Iulia Kelt
10 01. 2024

O serie de descoperiri recente în domeniul cercetării medicale sunt menite să le dea speranțe suferinzilor de cancer, din întreaga lume.

Studiile oamenilor de știință de la Universitatea Rice din SUA au dezvăluit un potențial incredibil în eradicarea celulelor de melanom.

Vezi și: Efectul activităților zilnice asupra riscului de cancer: De ce este bine să urci pe scări ori să cari sacoșe grele

Bolnavii de cancer ar putea primi o nouă șansă la viață

Metoda revoluționară se bazează pe utilizarea luminii în infraroșu apropiat pentru a stimula moleculele, determinându-le vibrația și generând ceva numit plasmon.

Această oscilație rapidă a electronilor din molecule duce la distrugerea membranei celulelor canceroase, potențialul său fiind demonstrat în laborator și pe șoareci.

Cercetătorii au spus că sunt încântați de rezultatele obținute, iar autorul principal al studiului, Ciceron Ayala-Orozco, aduce în prim-plan beneficiile acestei tehnici.

El subliniază că această metodă ar putea fi o nouă cale în tratamentul cancerului, deși procesul de adaptare pentru aplicarea clinică pe oameni poate dura ceva timp.

Dr. Nisharnthi Duggan, manager la Cancer Research UK, a recunoscut, la rândul său, importanța acestei descoperiri în lupta împotriva cancerului.

Abordarea oferă o perspectivă promițătoare, deoarece utilizarea luminii de infraroșu pentru a distruge celulele cancerului poate fi o strategie eficientă, minimizând riscul de rezistență celulară.

Vezi și: Țările cu cele mai puține cazuri de cancer. Care e secretul lor

Cum funcționează metoda, de fapt

Această metodă inovatoare nu duce lipsă de precedente, cercetătorii de la Rice University utilizând anterior molecule activate de lumină pentru a combate bacteriile și celulele canceroase.

Totuși, această nouă abordare cu ciocane moleculare, bazate pe principii rapide de oscilație, promite un potențial terapeutic considerabil.

Desigur, deși progresele în laborator și pe modele de șoareci sunt promițătoare, există încă piedici în adaptarea și implementarea acestei tehnici în practica clinică la oameni.

Aspecte precum siguranța și eficacitatea la nivel uman sunt subiecte-cheie ce necesită investigații suplimentare.

Vezi și: Ce înseamnă Registrul Național de Cancer, proaspăt înființat de Guvern: cum ajută românii bolnavi și nu numai